Συμβουλές για τον καθαρισμό χειροποίητων χαλιών
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΧΑΛΙΩΝ
Τα χειροποίητα χαλιά είναι ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο κομμάτι της διακόσμησης ενός σπιτιού, καθώς η τέχνη της κατασκευής τους ξεκινάει αρκετούς αιώνες προ Χριστού και φτάνει μέχρι και τις μέρες μας αναλλοίωτο. Παρά τις όποιες προόδους της τεχνολογίας, όσον αφορά τα σύγχρονα υλικά και τη βιομηχανοποιημένη παραγωγή χαλιών, ένα αυθεντικό χειροποίητο περσικό ή τουρκικό χαλί, πάντα αποτελεί σταθερή αξία που αντιμετωπίζεται περισσότερο με όρους έργου τέχνης, παρά είδους οικιακής διακόσμησης. Η ιδιαιτερότητα βέβαια του συγκεκριμένου έργου τέχνης είναι ότι πατάμε καθημερινά πάνω του και ότι κατασκευάζεται από ευάλωτα υλικά, όπως είναι το μαλλί και το μετάξι. Αυτό σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα έρχεται σε επαφή με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, τη σκόνη, την υγρασία και τα μικροσωματίδια που μπορεί να υπάρχουν μέσα σε ένα σπίτι. Σε αντίθεση όμως με ένα κοινό τεχνητό χαλί, ο υγρός καθαρισμός στο σπίτι με απορρυπαντικό είναι απαγορευτικός, καθώς μπορεί να καταστρέψει τους κόμπους και τα χρώματα του χαλιού. Το ίδιο ισχύει και για το παραδοσιακό τίναγμα με βέργα. Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να καθαρίσει και να συντηρήσει σωστά ένα χειροποίητο χαλί, ώστε να διατηρήσει την καλή του κατάσταση και την αξία του;
Η προφανής λύση για τον καθαρισμό ενός χειροποίητου χαλιού ανεξαρτήτως κόστους , είναι να το εμπιστευτούμε σε ένα ταπητοκαθαριστήριο. Τα ταπητοκαθαριστήρια γνωρίζουν πως θα αντιμετωπίσουν κάθε περίπτωση χαλιού, όπως και κάθε περίπτωση λεκέ ξεχωριστά, αποφεύγοντας την αχρείαστη καταπόνηση των ινών και των χρωμάτων. Οι ίδιοι οι καθαριστές βέβαια λένε χαρακτηριστικά ότι «η μισή δουλειά γίνεται στο σπίτι». Αυτό σημαίνει ότι ο χειρισμός του χαλιού ανάμεσα στους καθαρισμούς είναι το ίδιο σημαντικός με τους ίδιους τους καθαρισμούς χαλιών.
Βασική μέριμνα κατά την οικιακή φροντίδα του χειροποίητου χαλιού θα πρέπει να είναι η αποτροπή παραμονής υγρασίας στο εσωτερικό του, είτε με τη μορφή υγρού λεκέ, είτε με τη μορφή νερού, καθώς και η απομάκρυνση των υπόλοιπων ρύπων από την επιφάνειά του. Το θετικό είναι ότι λόγω της πυκνότητάς τους, τα χειροποίητα χαλιά δεν συγκεντρώνουν ρύπους στο βάθος τους. Για την αντιμετώπιση της υγρασίας, το χαλί μπορεί να απλωθεί στον ήλιο με την αντίστροφη πλευρά εκτεθειμένη για μία ώρα περίπου, καθώς η περαιτέρω παραμονή μπορεί να το επηρεάσει. Όσον αφορά τον καθαρισμό, αυτός θα πρέπει να γίνεται με κατά το δυνατόν κατάλληλα μη ισχυρά καθαριστικά. Για αυτόν το σκοπό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά καθαριστικά χαλιών ή και υγρό καθαριστικό ρούχων για ευαίσθητα μάλλινα. Για την εφαρμογή του καθαριστικού θα πρέπει να χρησιμοποιείται σφουγγάρι ή ειδική μαλακή βούρτσα και να κινείται προς τη φυσική φορά των κόμπων του χαλιού.
Για την καθημερινή φροντίδα, αρκούν πιο απλές ενέργειες, όπως ένα απλό πέρασμα με την ηλεκτρική σκούπα, με τη φορά των κόμπων όπως και το καθάρισμα και χωρίς να εφαρμόζετε ιδιαίτερη πίεση. Ακόμη, μπορεί να γίνει αναστροφή του χαλιού και ελαφρό χτύπημα από την κάτω πλευρά του, ώστε να έλθουν στην επιφάνεια τα σκουπίδια και η σκόνη που βρίσκονται στο εσωτερικό του.
Συμπερασματικά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η φροντίδα του χαλιού είναι σημαντική και πρέπει να γίνεται με κάθε προσοχή για να διατηρήσει το χειροποίητο χαλί την αξία του και ότι οι διαδικασίες του πλήρους καθαρισμού χαλιών είναι καλύτερο να αφήνονται στα ταπητοκαθαριστήρια.